Waarom zit er olie in mijn haar?

De olie in je haar maakt deel uit van het afweersysteem van je lichaam voor het gevoelige haar van je hoofdhuid. Deze olie vermengt zich met zweet en vuil en bedekt je hoofdhuid en soms de bovenkant van je hoofd. Dit is normaal en voor het grootste deel onvermijdelijk. Al het haar produceert wat olie om het gevoed en gezond te houden, en om de hoofdhuid te beschermen.

Maar te veel olieproductie kan leiden tot seborrheic dermatitis, een aandoening die rode, schilferige plekken op de hoofdhuid veroorzaakt, samen met roos die moeilijk te verwijderen is. Vet haar kan om verschillende redenen voorkomen. Soms is het gerelateerd aan hormonen, de stylingproducten die je gebruikt of een droge hoofdhuid, waardoor je hoofdhuid meer olie produceert. Talg is een natuurlijke olie die constant door uw talgklieren wordt geproduceerd.

Ten eerste is de natuurlijke olie die je hoofdhuid produceert - talg - een goede zaak. Zonder dit zou je huid eruit zien als leer en je haar als tumbleweed. Maar te veel van het goede is — nou ja, te veel. Het is belangrijk op te merken dat de hoeveelheid olie die u produceert in de loop van de tijd verandert en over het algemeen afneemt naarmate u ouder wordt.

Ongeacht je leeftijd, hier zijn enkele handige tips om een vette hoofdhuid te bestrijden. De olie vormt, door het haar te coaten, een beschermende laag voor de haarschacht. Vooral handig „wanneer mensen hun haar föhnen en andere procedures aan het haar worden gedaan, wordt het erg broos en kwetsbaar”, zegt Dr. Wadhwani.

We spraken met stylisten van de Rob Peetoom Salon in NYC en tricholoog en HairClub-haargezondheidsexpert Shab Reslan om tot de wortel te komen van wat ervoor zorgt dat je hoofdhuid in olie-overdrive gaat. En als je met die laag olie in de zon stapt, „verwarmt de zon de olielaag, die op zijn beurt de interne structuur van het haar verwarmt en dan is al het vocht verdwenen. Mensen met vettig haar moeten proberen stylingproducten te vermijden die hun haar kunnen verzwaren en bijdragen aan een vettige look. Je moet je haar zo nu en dan voeden met olie om ervoor te zorgen dat het gezond, dik en glanzend blijft.

Veelvoorkomende oorzaken van vettig haar zijn ongezonde eetgewoonten, medicijnen, onjuiste haarverzorging, stress, hormonale schommelingen en verandering in het weer. Senior productontwikkelingsdirecteur van SkinKraft, Abhisikta Hati, zegt: „Haarolie beschermt uw haarzakjes tegen schadelijke oppervlakteactieve stoffen door de openingen van uw nagelriemcellen te bekleden. Kokosolie werkt door olie van de hoofdhuid te tillen en voedt en verzorgt tegelijkertijd droge punten. Breng voor het beste resultaat kokosolie aan op je haar voordat je naar bed gaat en style je haar vervolgens in een beschermend kapsel om te voorkomen dat gespleten haarpunten's nachts ontstaan.

Zoals bij elke olie, kunnen je natuurlijke oliën je haar beschermen, maar dat verandert niets aan het feit dat je wortels er nog steeds vettig uitzien en hoogstwaarschijnlijk je follikelopeningen verstoppen, legt Reslan uit. De overtollige olieproductie is een teken van ontsteking en wanneer haarzakjes ontstoken zijn, wordt de haargroei vertraagd omdat het geproduceerde haar zwakker van structuur is. Van alle oliën voor haar zijn zonnebloemolie, olijfolie en kokosolie enkele van de beste oliën als je bescherming tegen de zon wilt. Dit stimuleert op zijn beurt de talgklieren in overdrive, waardoor je haar sneller meer olie produceert.

Vette hoofdhuid en haar kunnen op dit moment vervelend zijn, maar het zijn meestal tekenen dat je een stap terug moet doen en naar je haarverzorgings- en stylingroutine als geheel moet kijken. Haar oliën heeft „een multidimensionaal effect”, zegt Dr. Rohini Wadhwani van Skin Essentials, „Het helpt door de treksterkte van het haar te vergroten, de kroesheid te verminderen en breuk te voorkomen. Haar terugbinden in een paardenstaart is praktisch automatisch, maar als je erover nadenkt, deze standaardstijl kan het haar er vetter uit laten zien als olie en vuil eronder vast komen te zitten, en elastiekjes dienen als dammen en reservoirs, zodat vet zich op je hoofdhuid kan poelen in plaats van zich langs de haarschacht te verspreiden.

In een tijd waarin haar niet werd blootgesteld aan veel externe factoren zoals vervuiling, voedsel met conserveermiddelen, chemicaliën en behandelingen, was het gebruik van olie zinvol.

Leave Reply

Required fields are marked *